Terasová prkna

Rodinné domy využívají terasy jako další obytnou plochu. Prostor splňuje nároky na pohodlné užívání, zajistí příjemné závětří i stín, zároveň však využívá výhod venkovního prostoru. Je krokem mezi interiérem a volnou zahradou. Vybavení terasy je možné libovolně uzpůsobit. Současná nabídka dovoluje vybírat odolný nábytek k sezení, jídlu, ale i pro ukládání doplňků. Součástí teras je často i grill nebo krb. Na terase můžete odpočívat, setkávat se s rodinou, ale i sušit prádlo nebo pracovat.

Dlouhá životnost a krásný vzhled

Konstrukce terasy je řešená různými způsoby, vždy záleží na stylu domu i technických možnostech kotvení. Základem je však pevná a odolná podlaha. Zatímco nábytek nebo doplňkové prvky můžete časem snadno obměnit, u výběru a realizace terasové podlahy se nevyplatí šetřit ani práci urychlit kompromisy. Výběr kvalitně upraveného dřeva se vám vrátí delší životností, menší potřebou pravidelné údržby a pak samozřejmě i dlouhodobě krásným vzhledem.

Vysoká pevnost a odolnost

Terasová prkna, která tvoří hlavní nášlapnou plochu musí odolávat nejen mechanickému zatížení, ale především dennímu vlivu přímého UV záření, spádové vody, vlhkosti i změnám teplot. V základním výběru můžete zvažovat borovici, modřín, zušlechtěné materiály Thermowood, exotické dřeviny nebo kompozity z plastu a dřevní hmoty. Záleží na vaší náročnosti i na umístění terasy. Mezi nejoblíbenější materiály u nás patří sibiřský modřín, který zachovává dobré vlastnosti i relativně vysokou odolnost a zároveň patří mezi cenově dostupné materiály. Dobrou alternativou je borovice, která je často nabízena také v impregnovaném provedení.

Přírodní dřevo

Dřevo se pro terasová prkna speciálně upravuje. Z pohledové strany je opatřeno drážkami, které mají za úkol odvádět vodu, pomáhají zvýšit tvarovou i rozměrovou stálost a také zajistí bezpečnou pochůzku. Obecně platí, že o ceně prken rozhoduje jejich kvalita i délka. Ke kalkulaci musíte přidat i cenu podkladních hranolů, spojovacího materiálu a případně i montáže. Borovice nebo modřín nabízí v tomto ohledu přijatelné ceny, navíc jejich odolnost můžete zvýšit povrchovou úpravou. Speciální oleje a vosky zvýší odolnost vůči vodě, impregnují dřevo do hloubky a mají i důležitou roli v ochraně vůči dřevokazným houbám a hmyzu. Vyšší odolnost i estetický vzhled nabízí exotické dřeviny.

Upravené materiály

Moderní technologie nabízí ještě další možnosti. Tepelná modifikace upraví běžné dřevo tak, aby vykazovalo výrazně vyšší odolnost i trvanlivost. Thermowood získává velmi dobrou tvarovou stálost a dovoluje i montáž na upravené T-klipy. Další možností jsou prkna z WPC, tedy směsi dřevní hmoty s plastem. Dřevo má krásný vzhled, po montáži nevyžaduje tak častou údržbu ani renovaci. Zušlechtěné materiály vám ušetří čas i práci, nicméně jsou vyšší investicí.

Při výběru dřeva je nejlepším řešením obrátit se na kvalitního dodejce. Dobré reference regionálních řemeslných firem vás můžou nasměrovat k přímému výrobci, který vám krom individuálního přístupu může nabídnout i cenové výhody. Odborná firma vám pomůže lépe vybrat vhodný typ dřeva i jeho úpravu, objektivně zhodnotí náročnost stavby s vašimi požadavky. Ušetří vám tak čas, peníze a předejde i možnému pozdějšímu zklamání.