Podlahové palubky

Dřevo využívá svou přirozenou krásu - v kresbě dřeva i barevném odstínu. Dřevěné podlahy dodají každému interiéru příjemný pohodový pocit. Dřevo můžete kombinovat s moderním i rustikálním vybavením. Odstín dřeva můžete upravit mořením nebo další povrchovou úpravou, nicméně většinou se nechává v původní přirozené podobě. Dřevěné podlahy poskytují velké výhody v dobrých tepelných i zvukových izolačních vlastnostech. Jsou vhodné pro pokládky na podlahové topení i k běžným topným tělesům. Údržba tvrdých podlah není náročná, speciálními nátěry můžete efektivně zvýšit odolnost vůči mechanickému oděru, vodě i vlhkosti.

Investice do kvality

Nákup podlahových palubek se může pohybovat v relativně širokém rozpětí. Nejlevnější palubky jsou vyráběné z dobře dostupného smrku, dražší bývá borovice a nejvyšší investici si vyžádá dub. U dubu platíte za vysokou mechanickou odolnost a pevnost. Nicméně pro běžné účely vybavení interiéru jsou borovice i smrk velmi dobrou volbou. Pořízením dřevěné podlahy sázíte na jistotu - dlouhá životnost, vysoká kvalita zpracování i možnost snadných úprav nebo renovace se vám mnohonásobně vyplatí. Podlahy můžete po mnohaleté službě přebrousit, povrchovými prostředky oživit v barvě i kresbě.

Snadná pokládka i úpravy

Podlahové palubky do sebe dokonale pasují. Upravené pero a drážka v profilu umožní poskládat jednotlivé části pevně k sobě a ukotvit je hřebíkem nebo vrutem. Lemování lištou pak ukončí a pevně zachytí celek podlahy. Dřevo můžete na místě pokládky snadno upravit a bez problému vyplníte i členitou místnost, u starších staveb vyrovnáte nepřesné rohy nebo atypickou délku místnosti. Akusticky můžete navíc zlepšit dané vlastnosti a pod dřevo podložit speciální izolační vrstvu, která příjemně tlumí kroky.

Vybírejte dobře a nepospíchejte

Při výběru dodavatele palubek z masivu si nechte poradit. Na kvalitní pilu vás odkáže místní řemeslník nebo podlahářská firma. Podlahové palubky nebudou všechny v pohledu identické, v kupovaném množství však namátkově zkontrolujte, zda jsou pečlivě provedené rýhované profily pera i drážky a zda se v délce palubky neobjevují nápadné kazy. U dřeva je zásadní nejen výroba, ale i správná technika sušení a skladování. I velmi kvalitní dřevo před pokládkou nechte aklimatizovat. Přírodní materiál se ustálí v novém prostředí s výškou vlhkosti i teplot a po položení nebude pracovat. Zamezíte tak vzniku spár nebo pozdějších nerovností.