Plotovky

Plot představuje zdánlivě jednoduchý stavební prvek. Svou funkcí i vzhledem však výrazně ovlivňuje vaše bezpečí, pohodlné užívání zahrady a okolí domu a také doplňuje styl celého objektu. Plot můžete volit od jednoduchého drátěného oplocení až po složité konstrukční prvky, které kombinují podezdívku, sloupky a dřevo nebo kov ve výplních. Zajímavou a praktickou variantou jsou dřevěné plotovky, které plně vyhoví vysokým nárokům na zajištění soukromí, představují však výrazně nižší pořizovací náklady a nabízí i snadnější montáž.

Ochrana soukromí a bezpečí

Při výběru plotu se musíte řídit několika hledisky. Plotem omezíte vstup nežádoucím osobám nebo i zvířatům na váš pozemek a podle potřeby také zacloníte výhled. Ohrazené pole působí i z vaší strany. Kvalitní pevný plot vám dodá jistotu a klid, vaše děti si můžou venku hrát bez stálého dozoru. Plot je nesmírně důležitý i pro domácí zvířata - psa nemusíte vázat k boudě, dopřejete mu volnost a zároveň zajistíte jeho bezpečí.

Dřevěné plotovky můžete sesadit v libovolné šířce jednotlivých dílů i jejich výšce. Měření můžete přizpůsobit právě velikosti vašeho psa nebo představám o soukromí. Pozor na plná pole, která sice dokonale zajistí zahradu, budou ale také stínit a zmenšovat opticky váš soukromý prostor. Praktickou variantou je zde skládání jednotlivých dílů v mírném zákrytu, plot nepůsobí jako neprostupná bariéra a přesto příjemně doplní vaše soukromí. Optimální výška pro zajištění soukromí je 150 cm.

Elegantní vzhled

Plot byste měli přizpůsobit barevně i stylem k domu. Řiďte se barvami a stylem rámů oken, vstupních dveří a garážových vrat. Tyto prvky by se měly nést ve stejném odstínu, ideálně i podobném materiálu. U dřeva získáte velkou výhodu v možnosti kdykoli změnit barvu povrchu. Jednoduchým lakováním můžete plot přizpůsobit pozdějším změnám. Vaší volbou je také zakončení - přesnou rovinou, ozdobnými špičkami nebo zaoblením můžete skvěle podtrhnout celkový vzhled domu.

Odolná a pevná zábrana

Dřevo je krásný přírodní materiál. Má vysokou pevnost a odolnost vůči vlivu UV záření, spádové vodě, vlhkosti. Mechanicky odolává silnému větru i jinému zatížení. Samozřejmě v závislosti na původní úpravě je třeba plot jednou za čas obnovit - stačí aplikovat nový nátěr, který navrátí celistvý vzhled, ochrání před dřevokaznými houbami nebo hmyzem a zahladí drobné oděrky. Natírání a opravy však zvládnete snadno sami a není třeba se jich obávat. Pořizovací cena dřevěného plotu je výrazně menší než materiálů z plastu nebo kovu.

Pokud si chcete zajistit skutečně dlouhou životnost a minimální potřebu údržby, můžete investovat také do WPC nebo dřevoplastu. Moderní materiály kombinují plast a dřevo, získávají tak vyšší odolnost. Ať už preferujete přírodní dřevo nebo kombinované materiály při výběru se nebojte obrátit na specializovaného prodejce, doporučí vám vhodný typ, konstrukci, způsob údržby a přesně propočítá spotřebu pro instalaci kompletního oplocení.