Materiály pro výrobu terasovek – borovice, modřín

Terasa je krásným prostorem, který rozšiřuje obytnou plochu domu. Vytváří příjemný přechod mezi otevřenou zahradou a uzavřeným interiérem. Zastřešená terasa vám poskytne závětří v chladném počasí, v létě nezbytný stín. Je ideální základnou pro chvíle odpočinku i setkání s rodinou nebo přáteli. Realizace terasy nemusí představovat nákladný a náročný projekt. Dřevěný základ je možné pořídit v přijatelné ceně a se snadnou údržbou obývat téměř po celý rok.

Kvalitně zpracované dřevo

Nejdůležitějším základem je upravené dřevo vysoké jakosti. Při výběru myslete na to, že se materiál bude muset vyrovnat s vysokou zátěží – vlhkost, spádová voda, měnící se teploty i přímé UV záření. Běžně prodávaný smrk nebo borovice dokáží dostatečně vyhovět požadavkům pro venkovní stavbu, ale je třeba volit skutečně pečlivě opracovaný materiál s garancí kvalitního pomalého sušení i správného uskladnění. Dřevěnou konstrukci, podlahu i obložení je pak třeba ošetřit speciálními impregnačními oleji nebo vosky. Nátěry zvýší odolnost vůči poškození i vůči vlhkosti a úměrně prodlouží životnost a dobrý vzhled dřeva.

Plánujte v dlouhém horizontu

Při návrhu terasy dobře uvažte nejen současné potřeby a očekávání, ale také možné proměny. Rodiny s dětmi pocítí změny v užívání domu i zahrady nejvýrazněji, ale i stálí majitelé by měli zvážit budoucí proměny nebo představy o užívání domu. Terasa bude tvořit stálou stavbu, do její realizace vložíte čas i peníze. Uzpůsobte prostor i dispozice s mírným výhledem. Borovice garantuje trvanlivost minimálně 10 let. V dalších letech bude třeba upravit namáhané části, vyměnit podlahy nebo zajistit výraznější obnovu. Efektivní variantou je při stavbě použít borovici upravenou impregnací. Snesitelné navýšení ceny materiálu s sebou přinese garanci delšího trvání vzhledu i vyšší pevnost a odolnost vůči okolním vlivům.

Příjemná cena

Borovice patří mezi nejčastější zástupce dřevin. Je tedy při výběru první volbou. Stavba terasy se nevyšplhá do astronomických výšek, dřevo je tvárné a dobře se s ním pracuje. Pro běžné účely skvěle vyhoví i v odolnosti a pevnosti. Bohužel s sebou přináší vyšší nároky na údržbu. Terasu bude třeba na začátku a na konci sezony pečlivě zkontrolovat, povrchy ošetřit nátěrem a případně i impregnací proti dřevokazným houbám a hmyzu.

Namáhané části nebo i celou terasu můžete řešit o stupeň pevnějším dřevem z modřínu nebo dřevem z exotických stromů. Pevné a tvrdé dřevo nevyžaduje systematickou údržbu, má delší životnost, pořizovací náklady jsou však, obzvlášť u exotických dřevin, podstatně vyšší. Nebojte se údržby – běžné nátěry a drobné opravy nepředstavují složité úkony. Pro běžné venkovní stavby je borovice plnohodnotným materiálem. Modřín vám zajistí vyšší pohodlí a také nabízí zajímavé barevné odstíny i kresbu dřeva.

> Terasovky v naší nabídce