Jak se posuzuje kvalita palubky

Palubky jsou oblíbeným materiálem, nachází časté uplatnění v řešení vnitřních i venkovních obkladů stěn a podhledů. Kvalitní palubky poslouží i jako krásná podlahová krytina. Při realizaci úprav můžete vybírat zpracované dřevo podle profilu, techniky instalace, ale také podle požadovaných vlastností.

Kvalitu palubek udává norma ČSN EN 14 915, pro správný výběr však nemusíte studovat odborné texty. Pro běžnou orientaci při nákupu dřeva je dostačující držet se několika kritérií.

Palubky se dělí do tříd: A, B, AB a C. Každá kategorie přesně udává kvalitu i vzhled materiálu, možný počet suků, otřepení i oblin. Palubky třídy A patří mezi nejvyšší třídu. Dřevo může obsahovat jen minimální množství suků. Z rubové strany se téměř nesmí vyskytovat obliny, které by zasahovaly do vedení pera drážky. V žádném případě nesmí být dřevo napadeno houbami nebo plísní. V sestupné řadě klesá náročnost na dodržení podmínek o vzhledu i kvalitě zpracování až k třídě C.

S vysokým hodnocením dřeva souvisí i vyšší cena. Při výběru materiálu proto vždy dobře zvažte účel obložení, prostor i vlastní očekávání. I ve třídě C můžete vybrat vhodné dřevo, které dokonale splní vaše představy. Méně kvalitní dřevo můžete upravit dodatečnou povrchovou úpravou, která zabrání rozvoji škůdců a zlepší celkový vzhled.

Pokud nemáte s úpravou dřeva zkušenost a upřednostníte rychlou dobře návaznou práci, pak je ideální zaměřit se na palubky, které jsou zpracované profilově i vzhledově bez vad. Toto doporučení platí také pro montáž obložení v náročném prostředí. Venkovní terasa bude vystavena přímému UV záření, spádové vodě, vlhkosti i změnám teplot. Pro zachování dlouhé životnosti s minimální údržbou byste měli vybírat mimořádně kvalitní a odolné dřevo. Pro běžné osazení chodby v interiéru můžete z vysokých požadavků bez problému slevit.

Při výběru také pozor na stav vysušení dřeva. Raději připlaťte nebo si nechte doporučit dodejce dřeva s garancí kvalitně sušených a správně uskladněných palubek. Nevysušené palubky budete hůře instalovat a v průběhu prvních měsíců, kdy dřevo přirozeně dosychá, může dojít k výrazným změnám ve tvaru i barvě.

Při nákupu dobře prohlížejte dřevo především z lícové strany. Dřevo se velmi špatně posuzuje a zařazuje do jediné kategorie. V množství palubek prohlédněte namátkově několik kusů. Jejich barevný odstín, hustota kresby vláken by měly opticky ladit a navazovat.