Jak a podle čeho zvolit správné palubky

Dřevěné palubky výrazně zlepší izolaci vůči teplu i hluku. Jsou skvělým základem pro moderně i rustikálně laděné vybavení domácnosti. Přirozená barva a kresba dřeva podtrhne styl obývacích prostor, navodí příjemnou atmosféru. Materiál se dobře a snadno udržuje, garantuje trvanlivost. S oblibou je dřevo osazováno jako obložení stěn nebo řeší pokládku podlahy. Palubky jsou podle druhu a materiálu dřeva vhodné pro interiéry i venkovní prostory.

Snadná a rychlá montáž

Palubky jsou tvořeny z profilovaných dílů. Nejčastějším systémem je pero a drážka. Jednotlivé díly do sebe jednoduše zasunete, tím vytvoříte pevný spoj. Plochu palubek pak fixujete na dané místo, zpravidla horní lemovací lištou. Vybírat můžete z různých délek a šířek. Zásadní je volba materiálu.

Pevný a odolný materiál

Palubky pro obklady stěn a stropů rozdělujeme dle tloušťky na interiérové a venkovní. Dřevo vystavené přímému vlivu UV záření, dešti a změnám teplot musí v exteriéru pracovat s vyšší odolností. Tloušťka palubek je vhodná v rozmezí 19-24 mm, pro úpravy v interiéru bohatě postačí rozsah 12-19 mm. Podlahové palubky můžete vybírat v tloušťce 18-32 mm. U pochozí plochy je důležité zajistit dostatečnou pevnost nejen vůči opotřebení povrchu, palubky musí snášet vysoké zatížení. Povrch palubek doporučujeme ošetřit laky nebo vosky, které lépe odvádějí vodu z povrchu, zabraňují tvarovým i barevným změnám.

Přírodní dřevo

Nejčastějším materiálem pro výrobu palubek je borovice nebo smrk. Světlé dřevo je minimálně narušené suky, má dostatečnou pevnost pro podlahy i obklady. Pro venkovní pokládku však doporučujeme raději dřevo s vyšší tvrdostí, například dub. Dub je považován za vysoce odolný materiál, skvěle si poradí s vlhkostí i mechanickým zatížením. Za kvalitní a pevné dřevo se však platí také vyšší částky. Kompromisem mezi smrkem a dubem je modřín. Nabízí krásnou kresbu i odolnost. Předností je pak i přirozeně vyšší obsah pryskyřic, který odpuzuje hmyz a oddaluje působení dřevokazných hub, což snižuje nutnost použít agresivní chemii a usnadní údržbu. V naší nabídce naleznete modřín nejčastěji v podobě terasových palubek.

Impregnace

Pro obklady namáhaných míst jako jsou terasy, venkovní schodiště, pergoly, štíty, můžete zvážit dvě varianty. Vybrat dražší a podstatně kvalitnější materiál, nebo v běhu let podstoupit výměnu poškozené plochy. Thermowood je zcela ekologická technologie, která upravuje dřevo teplotami v rozsahu 160-215 °C, výsledný materiál má vyšší odolnost vůči škůdcům, zatížení i vlhkosti.

Ať už si vyberete jakýkoliv druh dřeva vždy dodá vašemu domu i bytu krásný vzhled. Patří mezi nejtrvanlivější materiály, které i po mnoha letech můžete snadno opravit a oživit jejich původní vzhled. Současný trh nabízí řadu moderních přípravků, které ošetří povrchy dřeva a prodlouží tak životnost namáhaným plochám. S jejich pomocí si můžete užívat dřevo po dlouhá léta.