Dřevo a bydlení – jak to jde dohromady? Skvěle!

V posledních letech můžeme stále častěji pozorovat trend návratu k přírodě. Ten se projevuje v mnoha oblastech našeho života, mimo jiné i ve způsobu našeho bydlení. Současné moderní domy kladou velký důraz na životní prostředí, ekologické hledisko se tak dostává čím dál více do centra pozornosti.

 

Zdravé bydlení

Důkazem toho jsou i dřevostavby, které však rozhodně nejsou jen módní záležitostí. Naopak, bývají označovány jako bydlení budoucnosti. Zájem o ně je rok od roku vyšší. Jejich klady, jako je rychlá výstavba, nízká energetická náročnost a příjemné a zdravé mikroklima, které poskytují, začínáme přes počáteční nedůvěru pozvolna objevovat i my, Češi. Ačkoli v porovnání s ostatními zeměmi máme ještě pořád hodně co dohánět. Například v USA, Kanadě nebo Skandinávii, kde mají silnou tradici, tvoří dřevostavby většinu rodinných domů, u nás je to jen necelých 15 %.

 

Bez kompromisů

Možná za to mohou předsudky, které k tomuto přírodnímu materiálu máme. Když se řekne dům ze dřeva, představíme si spíše nějakou letní chatu nebo těžkopádný srub. Přitom u dřevostavby se rozhodně není třeba bát venkovského vzhledu. Na první pohled často ani nepoznáme, z čeho je dům postaven. Navíc se dá uzpůsobit tak, aby skvěle zapadl do okolní městské zástavby nebo krajiny, vytvořit lze tedy nízký přízemní bungalov i patrový dům. Pokud si nevyberete z katalogu, můžete si nechat zhotovit také dřevostavbu na klíč, která bude přesně odpovídat vašim nárokům, požadavkům, potřebám i životnímu stylu. Projektant vám vytvoří individuální projekt rodinného domu podle vašich představ, takže nemusíte v tomto ohledu dělat žádné kompromisy.

 

Rodinný dům jako z pohádky

Dřevo ale najde využití nejen při stavbě domu, ale také v jeho okolí. Opracovanou kůrou, která chrání půdu a zvyšuje estetický dojem, si můžeme vyšperkovat třeba záhony, dřevní hmotu, jako jsou piliny, zase můžete využít při údržbě zahrady ke kompostování nebo si s ní zatopit. Plotovky vám pak poslouží k vytvoření klasického dřevěného plotu, který krásně doplní celkový vzhled vašeho domu. Tak, vytvořte si dům jako z pohádky, kde se vám bude žít jedna radost!