Výběr palubek

Dřevo je mimořádným materiálem. S pevností a odolností zajistí nosné konstrukce, stavební prvky, je současně i velmi dobrou volbou pro řešení pokládky podlah nebo obkladů. Palubky ve svém klasickém zpracování umožňují snadnou a pevnou montáž. Bez zásadních zkušeností nebo nákladného vybavení je možné svépomocí upravit interiér bytu, chodby, veřejná místa i venkovní sezení. O odolnosti a trvanlivosti díla pak vždy spolurozhoduje druh dřeviny i kvalita zpracování.

Variabilní tloušťka i šířka

Palubky můžeme rozdělit podle několika hledisek. Prvním je účel použití. Podlahové palubky se upravují v tloušťce 18–32 mm. Dbá se zejména na pevnost, častá pochůzka dřevo zatíží. Materiál musí odolávat fyzickému zatížení, oděru i mechanickému poškození. Povrch je možné impregnovat pro vyšší odolnost vůči vodě nebo vlhkosti. Obkladové palubky se vyrábí v tloušťkách v rozmezí 12‒19 mm. Používají se na obkládání stěn nebo podhledů. Nejsou zatíženy tak silně jako podlaha. Mají velmi dobré izolační vlastnosti.

 

Užití v interiéru nebo venku

Obdobné rozdíly platí i při rozdělení palubek na vnitřní a venkovní. Palubky vystavené povětrnostním podmínkám, změnám teplot, vysoké vlhkosti musí vykazovat mnohonásobně vyšší odolnost a té pomůže i větší tloušťka 16 - 19 mm, u palubek vnitřních je rozměr 12–14 mm plně dostačující.

Evropské i exotické dřeviny

Dalším typem rozdělení je podle původu dřeviny. Smrkové palubky jsou univerzální volbou, hodí se na podlahy i obklady, vyhoví realizaci v interiéru i ve venkovním prostředí. Pracují s poměrnou měkkostí, pro extrémní zatížení vybírejte raději modřín nebo dub.

Modřín pracuje s vyšší tvrdostí i odolností. Zároveň naplňuje představy o krásné kresbě vláken i barevném odstínu. Uplatnění nachází jako pokládka podlah, při úpravách terasy i fasádních obkladů. Vysoký obsah pryskyřice pomáhá dokonce přirozeně odolávat dřevokaznému hmyzu nebo houbám.

Nejdražším a nejodolnějším materiálem je dub. Patří mezi nejtrvanlivější dřeviny, má dlouhou životnost a odolá i vysokému zatížení. Obdobné vlastnosti s dodatkem vyšší odolnosti vůči vodě a vlhkosti nabízí už jen dřevo exotického původu. Krásu a odolnost však zaplatíte vysokou cenou.

 

Při výběru palubek je vždy nejjednodušší obrátit se na regionálního zpracovatele dřeva. S ohledem na vlastní zkušenosti vám dokáže doporučit ideální typ dřeva i způsob zpracování, výběru podřídí vaší náročnost i účelu využití. Dobré reference si navíc dobře ověříte ve svém okolí. Nezapomínejte také na kontrolu správného sušení a uskladnění řeziva. Zpracování je prvním krokem, následné zacházení se dřevem se podepíše na životnosti i vzhledu a ovlivní funkční i estetické vlastnosti na léta dopředu.