Vnitřní obkladové palubky: jaké požadavky musí splnit?

Obložení dodá interiéru jedinečné kouzlo, zvýší útulnost a dovolí vám kombinovat užitečné materiály. Kvalitní obložení zvyšuje tepelnou pohodu, dobře izoluje nejen teplo, ale i hluk. Ideálním obložením je přírodní dřevo, je příjemné na dotek i na pohled, působí nadčasově a vyniká dlouhou životností i minimální potřebou údržby.

Přirozená kresba i struktura dřeva

Pro potřeby obložení interiéru se tloušťka palubek pohybuje v rozmezí 12–16 mm. Uvnitř bytu není materiál namáhaný změnami teplot, vysokou vlhkostí ani jinými povětrnostními vlivy. Tato tloušťka je plně dostačující, optimálně zvýší tepelnou i zvukovou izolaci a odolává mechanickému poškození. Šířku palubek můžete volit v rozměrech od 96 do 146 mm. Při návrhu obkladů můžete pracovat s optickým rozšířením prostoru nebo zajímavě kombinovat různé šířky a docílit zajímavých efektů. Důležité je vybírat vhodnou kvalitu. U velkých ploch obkladů na fasádě se drobné nedostatky snadno přehlédnou, u vnitřního obložení vystoupí jakékoli kazy a zbytečně naruší celistvost plochy.

Smrk, borovice, modřín

Nejčastěji se setkáte s palubkami ze smrku a borovice. Pro obložení interiéru jsou plně dostačující. Mají krásnou strukturu i barvu a cenově vychází jako nejlevnější varianta. Pokud si zakládáte na jiném odstínu nebo chcete investovat do kvalitnějšího materiálu, doporučujeme modřín. Modřín podporuje své kvality i vyšší přirozenou odolností vůči dřevokaznému hmyzu a houbám.

Koupelny a sauny

Palubky jsou vhodným obložením obývacích pokojů, chodeb nebo schodišť. Krásně vyniknou i v interiéru koupelny. Saunu si jinak než s dřevěným obložením ani nelze vybavit. Palubky pro namáhané prostory s vysokou vzdušnou vlhkostí však musíte vybírat se zvláštní opatrností. Klasické smrkové obklady můžou obsahovat smolníky, při vysokých teplotách se z masy dřeva uvolní smůla a bude kazit vzhled obložení. Do saun se proto používají palubky z osiky, olše nebo topolu, které tomuto problému předchází. V koupelnách je třeba palubky zvlášť ošetřit nebo impregnovat pro vyšší odolnost vůči vodě.

Dřevěné obložení dodá interiéru stálé kouzlo. Skvěle se hodí do domů vybavených v rustikálním duchu, bez problémů vyhoví nárokům moderních bytů. Dřevo má vysokou odolnost a pevnost, je tvarově i barevně stálé. Investice do obložení se vám vrátí větší tepelnou úsporou, obložení není třeba udržovat ani v průběhu let upravovat. V barevném ladění nabízí mnoho zajímavých odstínů od neutrálních světlých tónů po výrazné tmavé barvy. Podle požadavků je obložení možné upravit i mořením nebo lakováním.