Rekonstrukce podlahy a pokládka dřevěných podlahových palubek

Dřevěné podlahy si zaslouží pozornost. V moderním bytě, na chalupě nebo v klasickém rodinném domku položí univerzální elegantní základ pro jakékoli další vybavení. Krásná barva a přirozená kresba dřeva působí nadčasově, konkrétní odstín můžete navíc upravit mořením nebo lakováním. Dřevo vykazuje velmi dobré tepelné i zvukové izolační vlastnosti. Je odolné vůči mechanickému poškození a garantuje pevnou a stálou plochu po několik desítek let. Dřevěné podlahy oživí interiéry a dodají jim jedinečnou atmosféru.

Kvalitní základ

Samotné pokládce předchází pečlivé plánování. První je třeba rozhodnout, které dřevo budete do interiéru používat. Smrk nabízí dostatečnou pevnost i odolnost a je cenově nejpřijatelnější. Protiváhou nízké ceny je však také vyšší nasákavost vodou. Do namáhaných prostor, koupelen, kuchyní nebo vstupní haly je vhodnější dřevo pevnější a odolnější. Zajímavým kompromisem je borovice. Spolehnout se můžete na modřín, který k vysoké pevnosti dodává i přirozeně vyšší odolnost vůči napadení dřevokaznými houbami a hmyzem. Při kalkulaci musíte určit, kterým směrem budete prkna pokládat. Zahrnout je třeba také konstrukční prvky, lemovací lišty a vybrat i vhodnou izolaci.

Jednoduchá montáž

Nejtěžší prací při rekonstrukci je odstranění původních podlah. Nánosy různých materiálů a dokonalé srovnání podkladu zabere nejvíc času, přidá vysokou prašnost a množství odpadu. Samonivelační hmota vám pomůže urovnat povrch a vytvoří perfektní základ pro vrstvu izolace. Tepelná izolace zvýší komfort při pochůzce a také pomůže snížit náklady na vytápění. Na izolaci se posléze montuje čtvercová síť z tenčích latí, na které se budou připevňovat už hlavní podlahová prkna. Mezery mezi jednotlivými poli vyplňuje nejčastěji polystyren. Podlahové palubky v systému pero a drážka definitivně uzavřou vaší práci. Přibývající rovinná plocha roste pod rukama. Posledním krokem je montáž obvodových lišt.

Funkční nátěry a laky

Podlahové palubky jsou pečlivě opracované, nicméně pro bezpečnou pokládku a dokonalé sjednocení plochy je třeba podlahy přebrousit. Následuje nátěr. V této fázi vzniká poměrně široký prostor pro práci s barvou dřeva i se zvýrazněním jeho struktury. Prkna můžete mořit a opticky vytáhnout jednotlivá vlákna nebo naopak můžete zůstat u přirozené neutrální barvy a podoby. Povrchová úprava neslouží pouze k barevnému odlišení podlahy. Hraje zásadní roli v životnosti celku. Dřevo je porézní materiál, vsakuje vodu a podléhá mechanickému opotřebení. Lakováním celý povrch pevně uzavřete a zvýšíte jeho odolnost. Relativní novinkou jsou přírodní vosky a oleje, které naopak prostoupí i pod povrch a impregnují dřevo do hloubky. Volba je jen na vás, u laků i nátěrů vždy hraje roli i náročnost aplikace a cena.

podlahovka

Kvalitní dřevěné podlahy představují investici do dlouhé životnosti. Jednotlivé kroky je možné zvládnout dobře svépomocí a bez zbytečného navyšování rozpočtu. Velkou úsporou může být také odběr materiálu od výrobce. Regionální pily jsou schopné dodat pečlivě opracované palubky pro podlahy i obložení ve velmi příznivých cenách, navíc si jejich kvalitu a spolehlivost snadno ověříte.