Podlahy z blahodárné borovice, které bojují s alergiemi

Život alergika je ztížený ve všech ohledech. Od zúženého výběru potravin, kosmetiky až po řešení vybavení domácnosti. Silné alergie a astma se potýkají denně s přirozeným prostředím plným prachu, pylu, roztočů i plísní. Domácnost je třeba řešit s velkým ohledem na výběr materiálů, které nezadržují mikro částice a nedráždí zbytečně oslabenou imunitu. Pro domácí prostředí je tak ideální volbou stínící technika, obložení i podlahy z přírodního dřeva. Dřevěné podlahy se snadno udržují, je možné je stírat i vysávat. S přirozenou pevností i odolností se vyrovnají i velké zátěži. Krásný vzhled a struktura dřeva krásně doplní moderní i rustikální vybavení. V seznamu možných dřevin pak můžete vybírat nejen neutrální nejméně závadné materiály, ale dokonce dřevo, které pomáhá účinně s alergií bojovat.

Borovice – účinné silice

Borovice obecně patří mezi oblíbené materiály, obsahuje vysokou dávku pryskyřice, která rozvíjí krásnou vůni, podtrhuje barvu dřeva a navíc funguje jako optimální přírodní odpudivý prostředek vůči dřevokazným houbám i hmyzu. Borovice působí příznivě na lidský organismus. Hřejivé teplé odstíny psychologicky vyvolávají příjemnou atmosféru. Přítomné silice pak jemně upravují imunitní systém, zvyšují jeho odolnost a blokují zátěž alergeny. Silice borovice se v extrahované podobě často využívá v aromaterapii nebo se přidává do přírodních léčiv.

Mimořádně kvalitní a odolný materiál

Kvalitně opracovaná borovice nabízí využití jako jakýkoli stavební prvek. Využít je možné celý kmen pro stavbu roubených staveb. Borovice se také dělí a zpracovává jako materiál fošen, prken a palubek. Borovice vyniká skvělou odolností vůči vlhkosti. S impregnací přírodními oleji nebo vosky je tak vhodným materiálem i pro vstupní prostory, kuchyně nebo koupelny. Je tvarově stálá, ani v důsledku častého vystavení vlhkosti nekřehne.

Podlahy a obložení

Palubky jsou řešené v běžných rozměrových řadách i tloušťkách. Snadno můžete přizpůsobit vzhled požadovanému stylu. Volbou šířky palubek i prken můžete pracovat s optickým rozšířením prostoru, střídání různých šířek vytváří originální design a oživí celý interiér. Borovici stejně jako ostatní dřeviny můžete upravit i mořením. Lakování nebo impregnace přírodními oleji a vosky zvýší odolnost vůči mechanickému poškození povrchu, zvyšuje odolnost vůči vlhkosti. Je vhodná v namáhaných částech interiéru. Povrch dřeva je možné řešit v lesklé i matné podobě a s různou intenzitou vykreslení vláken.

 

Při výběru dřeva pro podlahy i obklady doporučujeme obrátit se na místní výrobce. S jistotou dobrých referencí můžete získat velmi kvalitní materiál v ceně, která není zatížená provizí ani navýšením dalšími dodavateli. Výrobce také garantuje správné skladování, které zachová pevnost a vzhled dřeva a vykazuje minimální kazy.