Kvalitní dřevo do zahrady

Dřevo patří mezi tradiční materiál. Skvěle poslouží pro konstrukční prvky. V podobě podlahových krytin nebo obkladů propůjčí domu příjemnou atmosféru a elegantní vzhled. Struktura dřeva, přirozená barva i vůně jsou nezaměnitelné s žádným z moderních materiálů. Základní vlastnosti, kterými je dobrá tepelná i zvuková izolace, dostatečná pevnost a nosnost nebo odolnost vůči mechanickému poškození, staví dřevo mezi stále žádané stálice.

Univerzální základ

Dřevo má i přes relativně nízkou hmotnost vysokou nosnost a pevnost. Životnost realizované stavby nebo prvku je samozřejmě možné zvýšit tloušťkou materiálu, povrchovou úpravou, provedením konstrukce, ale v základu také volbou dřeviny. Dřevo můžete využít jako konstrukční skrytý prvek, je škoda jej nenechat vyniknout v podobě palubek v obložení. Podlahovky je možné vybírat stejně tak pro venkovní terasy i domácí prostředí. Dřevo využijete jako ochranný i ozdobný plot, zvláštní kategorií jsou celodřevěné objekty, nejčastěji chatky nebo přístěnky.

dřevo

Smrk – ideální základ

Nejlevnější a přesto pro mnoho účelu vhodným dřevem je smrk. Vykazuje dostatečnou pevnost. Jemný odstín dřeva i příjemná struktura s malým počtem suků zajistí palubky pro podlahy i obložení. Bez problémů se přizpůsobí i běžným nárokům na venkovní konstrukce nebo stavby. Namáhané části vystavené venkovnímu prostředí, změnám teplot, vodě, je třeba upravit. Přírodní oleje perfektně ošetří dřevo do hloubky. Proniknou vlákny i pod povrchem a zvýší odolnost i dobrý vzhled dřeva. Dalšími možnostmi jsou vosky nebo laky, které uzavřou neprodyšně povrch a vytvoří na něm ochranný film.

Borovice nebo modřín pro náročnější

Borovice může být finančně náročnější investicí, její cena je však vyvážená vyšší odolností a pevností. O další stupeň dál je modřín. Ten navíc obsahuje pryskyřice, které přirozeně zvyšují odolnost dřeva proti dřevokaznému hmyzu a houbám. Obecně se samozřejmě vždy doporučuje dodatečně dřevo zušlechtit. Další možností jsou dřeviny severské.

Správná volba dřeva i dodavatele

Při plánované rekonstrukci nebo úpravě venkovních ploch si vždy vymezte dostatek času na plánování a správnou volbu řešení všech částí, výběr materiálů, i následných úprav. Při konstrukcích je třeba nejen spočítat správnou spotřebu. Ve výsledné ceně se nejvíce projeví základní cena za dřevo, počítat musíte i náklady na dopravu a ošetření. U levnějšího dřeva v počátcích realizace ušetříte, další roky však budete muset investovat do oprav, dřevo bude sloužit v menším rozsahu nebo časem ztratí žádaný vzhled. Ideální volbou je poptat suroviny u místní dřevozpracující firmy. Doporučí vám vhodný typ dřeva, v případě atypických požadavků uzpůsobí dodávané rozměry a úpravu dřeva. V referencích místních řemeslných firem také snadno ověříte kvalitu dodejce i účtovanou cenu.