Kde všude využijeme palubky?

Dřevo je v podstatě ideálním materiálem pro řešení stavby konstrukce i vybavení interiéru. Přírodní materiál využívá nenapodobitelnou barvu a strukturu, je dostatečně pevný a snadno se zpracovává. Palubky díky špičkovému zpracování stroji pomáhají rozšířit dřevo i pro úpravy svépomocí. Odstraňují složitou přípravu, tím zlevňují materiál a vysokou přesností zpracování polotovaru urychlují práci při realizaci. Důležitým zlepšením je také úprava palubek, která zvyšuje odolnost dřeva proti vlhkosti i dřevokazným houbám a hmyzu. Koupený polotovar je možné bez prodlev ihned využít a s relativně malou investicí si splnit sen o krásném bydlení.

Kvalitní a pevné podlahy

Palubky využívají jednoduchý systém vedené drážky a pera, které do sebe perfektně zapadají. Upravené palubky tedy stačí rozměřit na délku a položit. Upevnění v rámu i koncové úpravy lemující lištou jsou jediným zdržením. Opticky práce při pokládce rychle přibývá. V případě vážného poškození prkna není problémem část podlahy vyměnit. Jemné povrchové poškození je možné zahladit broušením. Podlahy mají dobrou izolační i zvukovou odolnost. Pocitově působí příjemně a hřejivě. V barevných odstínech přírodního dřeva můžete vybírat od jemných světlých dřevin až po intenzivní barvy. Podlahu můžete zvýraznit mořením. Zajímavý efekt vytvoří laky nebo přírodní oleje, které zvýrazní přirozenou kresbu vláken a dodají povrchu lesk.

Efektní obložení

Palubky jsou krásným řešením i v obkladech. Obklady schodišť, chodeb, ale i části interiéru působí stylově a sjednotí celý interiér. Při řešení obkladů můžete vybírat tenčí palubky nebo různě materiál kombinovat. Šířkou jednotlivých dílů můžete zajímavě opticky zvětšit prostor nebo upozornit na zajímavě řešené dispozice. Palubky poslouží i jako efektní podhledy.

Speciálně upravené dřevo poslouží i v náročných podmínkách jako obklady koupelen nebo sauny. Dřevo je nejčastěji zušlechtěno speciálními oleji, které pronikají pod povrch a neuzavřou póry dřeva. Mimořádnou odolnost vykazují severské odrůdy dřevin. Nejvyšší odolnost dosahuje dřevo po zušlechtění vysokou teplotou a tlakem - tzv. Thermowood.

Venkovní prostory i interiér

Dřevo neomezuje využití. Je vhodné nejen pro pokládku podlah v obytných prostorech. Venkovní sezení, terasy nebo pergoly působí lehce a vzdušně. Dřevo vytvoří krásné zázemí a poslouží s garancí mnoha let. Venkovní zatížení střídáním teplot, velkou vlhkostí i s možným stykem s přímou vodou vyžaduje pevnější a odolnější dřeviny. Ideální je modřín, borovice nebo severské dřeviny. Pro interiér dostačuje smrk, který je z nabídky i nejlevnější variantou.

 

Při plánované úpravě bytu nebo zahrady se obraťte nejlépe na regionální zpracovatele dřeva. Doporučí vám optimální typ dřeva a nabídne i speciální úpravy, které zlepší požadované vlastnosti a v budoucnu vám ušetří čas s úpravou povrchu a opravami. Výhoda individuální zakázky také otevírá možnosti přizpůsobení materiálu tvarem nebo rozměrem mimo běžně dodávané řady. Příjemným bonusem je levnější doprava a reference, které snadno získáte u místních řemeslníků.