Jaké dřevo je vhodné na štíty domů?

Dřevěné štíty zlepšují izolaci podkrovní části, zejména jsou zajímavým stavebním prvkem. Doplní jednotný vzhled domu krásnou barvou i kresbou dřeva. Skvěle se hodí pro objekty v rustikálním stylu, nebo domy, které využívají inspiraci ve velké ploše dřevěného obložení. Štíty se instalují na dřevěný rám. Aby si zachovaly dlouhodobě krásný vzhled, je třeba vybrat vhodný typ dřeva i jeho úpravu. Štít se špatně dodatečně opravuje a v rámci umístění ve větší výšce se rozhodně vyplatí pečlivě vést práce už při základní montáži.

Kvalitně provedená práce

Při práci je třeba zajistit kvalitní pevnou konstrukci. Dřevo bude vystavené náročným podmínkám, vysoké vlhkosti, spádové vodě, přímému UV záření. Střídání teplot může špatně provedenou konstrukci pokřivit a znehodnotit. Společně s narušenou kostrou se pak projeví nežádoucí změny i navenek. Důležité je zajistit celý štít tak, aby spodní část mohla dobře odvětrávat. Cirkulace vzduchu pomůže zabránit usazování vlhkosti, která snižuje pevnost dřeva, zabrání také rozvoji hub a plísní. Neméně důležitá je také chemická ochrana proti dřevokaznému hmyzu.

Správná volba dřevin

Nejčastěji se pro obklady využívá smrk. Má dostatečnou pevnost, odolává venkovním vlivům a je možné jej snadno zpracovat. Odolnějším dřevem je borovice, ta však vykazuje nepříjemnou vlastnost – vyšší obsah pryskyřice, která může v horkém létě narušit vzhled povrchu. Používané jsou i listnaté stromy - topol, cedr nebo dub. Nicméně ideální variantou jsou severské jehličnany. Jsou investicí do kvalitního a odolného dřeva, které se nejlépe vyrovná se zatížením a zachová štítu perfektní vzhled.

Ochrana dřeva a skvělý vzhled

Obložení štítu je možné řešit palubkami nebo prkny. Dřevo musí být kvalitně vysušené, aby předešlo pozdějším tvarovým změnám. Ve vlhkém venkovním prostředí je optimální vlhkost dřeva 14% (až 16%).

Neméně důležitá je také impregnace prostředky proti rozvoji dřevokazných hub a hmyzu. Základním nátěrem jsou následně lazury. Nepropustný film zvýší odolnost dřeva, barevně může zvýraznit kresbu vláken nebo obložení přizpůsobí ladění domu.

dřevěný štít

Při výběru dřeva vždy doporučujeme kontaktovat regionálního výrobce. Doporučí vám vhodný typ dřeva i následující úpravy. Pracuje se zkušeností v místě stavby, může reálně zhodnotit zatížení i typ počasí (frekvence srážek, stav sněhové pokrývky, povětrnost). Materiál může upravit přesně podle konkrétních potřeb a pružnou nabídkou služeb vám ušetří čas i náklady na dopravu ze vzdálenějších míst.