Jak správně vybrat podlahová prkna

Přírodní materiál skvěle zapadne do jakéhokoli stylu. V rustikálně laděném objektu, nebo v domě navazujícím na historii je nezbytnou součástí, u moderních interiérů podtrhne smysl pro detail a výběr kvalitních materiálů a dodá příjemnou atmosféru. Každá místnost klade jiné nároky na vybavení i stavební prvky, jednotlivé prostory jsou také jinak využívané a zatížené. Dřevo nabízí univerzální řešení, povrchy je možné upravit v závislosti na konkrétním zatížení, vybrat můžete samozřejmě i z řady kvalitních nebo cenově příznivých druhů.

Investice do dlouhé životnosti a stálosti

Dřevo má obecně vynikající vlastnosti, kterým kraluje dobrá tepelná izolace. Pocitově dřevo působí příjemně, zabydleně a hřejivě. Prakticky při správné kombinaci s podkladovou izolací dokáže výrazně snížit tepelné úniky a zajistí příjemné klima v interiéru i během tuhé zimy. Dřevo se snadno pokládá, dobře udržuje a případné vady je možné jednoduše opravit. Podlahu i po několika letech můžete snadno renovovat broušením a novými nátěry.

Jako nevýhoda se může jevit potřeba časem obnovit povrchový nátěr. Dřevo nasakuje vodu, v koupelnách, kuchyních nebo ve vstupních prostorech je třeba dbát na mimořádně kvalitní úpravu nebo impregnaci vosky, oleji nebo ochranné nátěry častěji obnovit.

Přesné zaměření a plán

Podlahová prkna se dodávají v dané rozměrové řadě, kdy můžete volit mezi určitou délkou, šířkou i výškou. Kvalitní výrobci samozřejmě nabízí i možnost individuální úpravy. Ta se provádí v atypicky členitých místnostech nebo tam, kde je třeba dodržet nebo napodobit složitější strukturu nebo vzor. Klasické podlaze plně vyhoví řada s tloušťkou prken od 18 do 27 mm, vyšší tloušťka je důležitá u náročných prostor s vyšší zátěží. Šířka podlahových prken se pohybuje mezi 121 až 220 mm, přičemž za standardní a univerzální šířku se považuje
146 mm. Nejčastěji se setkáte s pevnou délkou prken 4 m, i tady však platí volnější rozteč, podle které můžete uzpůsobit budoucí konstrukci i vzhled.

Smrk, modřín, borovice...

Nejdůležitější je volba druhu dřeva. Smrk představuje kvalitní základ, který vyhoví většině obytných prostor. Je cenově nejpřístupnější, při porovnání v pevnosti a odolnosti však také nejméně hodnocený. Modřín a borovice nabízejí za vyšší cenu i vyšší hodnoty v odolnosti a stálosti. Dřevo je tvrdší a pevnější, navíc obsahuje přírodní silice, které přirozeně chrání dřevo před dřevokaznými houbami a hmyzem. I tak je samozřejmě třeba dřevu dodat impregnaci, která prodlouží perfektní vzhled povrchu a ochrání jej.

podlahové palubky

Další možností jsou severské dřeviny, které vykazují vyšší odolnost, zajímavou barvu i strukturu vláken. Po patřičné úpravě nabízí možnost využití i v extrémně zatížených místech jako je podlaha koupelny nebo vstupní chodby a verandy.

Přírodní dřevo je investicí do krásné a pevné podlahy. Dřevo sjednotí interiér, propůjčí mu nezaměnitelnou atmosféru. V rámci běžné údržby neznamená zátěž. Doporučujeme kontaktovat regionálního výrobce. Ochotně vám přiblíží aktuální nabídku, zhodnotí vaše představy a očekávání a pomůže vám vybrat ideální dřevo pro váš interiér. Dobrou pověst a kvalitní služby si navíc snadno ověříte u místních řemeslníků nebo známých.