Impregnace řeziva ochrání váš dům

Dřevo je skvělým materiálem, který vyhoví nárokům na pevné konstrukce, odolné podlahy i estetické obložení. Dovoluje využití v interiéru i ve venkovním prostředí. Snadná opracovatelnost, vysoká nosnost, krásný vzhled a relativně snadná údržba řadí dřevo mezi nejčastěji používané materiály. Aby si zachovalo dlouhodobě požadované vlastnosti, doporučujeme dřevo ošetřit impregnací. Zvýší odolnost vůči vlhkosti, ale také nebezpečným dřevokazným houbám nebo hmyzu.

Delší životnost a skvělý vzhled

Dřevo je porézní, do vláken natahuje vodu, která jej rozpíná a způsobuje ztrátu pevnosti. Na vzhled i pevnost dřeva má vliv také přímé UV záření, změna teplot. Impregnace dokáže prodloužit životnost dřeva až o několik desítek let. Je preventivním opatřením, ale pro vysokou účinnost je třeba dodržet přesné postupy.

impregnace dřeva

Dřevo vyžaduje jistý stupeň ochrany ve všech prostorách. Nejvíce namáhané jsou venkovní prvky. Dřevěné konstrukce pergoly, podlahy, obložení, ale i skryté stavební prvky jako je střešní řezivo nebo podlahy interiéru je třeba ochránit.

Pozor na místa, kde je dřevo v přímém styku s jídlem, pitnou vodou, nebo na vybavení pro děti. Zde dřevo naopak být impregnované nesmí.

Ochrana lakováním nestačí

Někdy panuje mylný názor, že lakování poskytne dřevu dobré ochranné účinky. Trhlinky v laku jsou dostatečnou bránou pro vstup dřevokazného hmyzu, stejně tak ničím nezabrání rozvoji hub a plísní. Lakování zvýší estetický dojem, krátkodobě vytvoří ochranou bariéru, nicméně není spolehlivým prvkem. Je vhodným doplňkem, který následuje po odborné impregnaci.

Impregnace dřeva se provádí namáčením ve speciálních přípravcích. Složení proniká hluboko do vláken a působí s dlouholetou spolehlivostí. Impregnace odpuzuje hmyz, brání rozšíření hub. Pokud impregnovaná prkna dále upravujete řezáním nebo broušením, je třeba dodatečně impregnovat i nově odhalená místa. Ochranná vrstva musí pokrývat celou plochu.

impregnace ICLA

Kvalitní řezivo pro stavbu i obklady

Malé plochy nevyžadují složitou aplikaci, stačí se držet návodu. Odpovídající prostředek vám doporučí prodejce a s přípravkem přiblíží i pracovní postup. Pokud plánujete větší stavební úpravy, doporučujeme obrátit se na místního prodejce řeziva a konzultovat materiál včetně dodatečné úpravy. Výrobce vám doporučí vhodný druh dřeviny s ohledem na účely využití i reálné zatížení dřeva. Navíc může zajistit nebo doporučit impregnaci, která perfektně vyhoví prostředí. Dodané dřevo poslouží s garancí dlouhé životnosti a vám ušetří námahu i peníze za pozdější opravy nebo dodatečně aplikovanou ochranu.

Regionální pila je ideálním řešením i pro úsporu nákladů za dopravu. Reference můžete získat u místních řemeslných firem a můžete se tak spolehnout, že dodávané dřevo splňuje vaše požadavky ve všech ohledech.