Fasádní palubky: Modřín, smrk nebo tropické dřevo?

Dřevo je odjakživa skvělým stavebním i dekoračním materiálem. Spojuje v sobě dobrou zvukovou i tepelnou izolaci, dostatečnou pevnost a odolnost a také přirozené barevné odstíny, zajímavou kresbu vláken. Dřevo dovoluje poměrně pestrou škálu povrchových úprav, které plochu zvýrazní a zlepší i její odolnost a životnost. Fasádní palubky jsou skvělou volbou, která dodá domu originální vzhled a přispěje komfortu bydlení. Při výběru dřeva je na místě rozvážná úvaha, důležité je zatížení materiálu i vaše představa o budoucí údržbě.

Modřín

Nejtěžší z měkkých dřevin nabízí obvyklou variantu odolnějších severských typů nebo suroviny z domácí produkce. Obecně patří mezi dřevo, které netrpí nasakováním vody. Velkou výhodou je přirozená vyšší odolnost vůči rozvíjení dřevokazných hub. Dostatečná pevnost a odolnost vůči mechanickému poškození plně vyhoví běžným nárokům, u sibiřského modřínu můžete počítat s dlouhou životností i v náročném prostředí. Pozor však na důležitou vlastnost. Při realizaci obložení ze dřeva z modřínu je důležité vyhýbat se kontaktu s kovovou konstrukcí. Reakcí vznikají nevzhledné modročerné skvrny.

terasovky

TIP: nabízíme terasovky z modřínu

Smrk

Oproti modřínu je smrkové dřevo třeba upravit. Impregnace povrchu zvýší odolnost vůči vodě a vlhkosti, která je u smrku řádově nižší. Český smrk ztepilý sníženou odolnost vyvažuje příznivou cenou a snadnou opracovatelností. Dražší kategorii a kompromis mezi přístupnou cenou a dostatečnou odolností zaujímá smrk severský. Při sestavení rozpočtu musíte zahrnout nejen cenu samotného dřeva, ale také nezbytné nátěrové materiály a impregnaci, těch se u smrku nevyhnete. Pozdější nutné úpravy a obnova povrchu vyžaduje čas a energii navíc. Nicméně zajímavá světlá barva, dobrá odolnost a dostupnost materiál stále staví mezi nejčastěji žádané materiály.

podlahovky

TIP: můžete vybírat třeba smrkové palubky či podlahovky

Tropické dřevo

Původ tropického dřeva uzpůsobil materiál pro vysokou odolnost. Změny teplot, vysoká vlhkost, přímý kontakt s vodou, nezanechávají téměř žádné stopy. Daň za skvělé mechanické vlastnosti a odolnost se promítá ve vyšší ceně. Kromě dražšího materiálu platíte i za dopravu, dřevo je často třeba předem objednat a počítat musíte i s delší dodací lhůtou.

Podobné vlastnosti a pevnost je možné dosáhnout i u evropských dřevin tepelnou úpravou. Dřevo je vystavené vysokým teplotám a tlakům, tím změní strukturu a po úpravě vyhoví i náročným účelům.

Tropické dřevo vyniká originální kresbou a barevností. Pokud chcete vašemu domu dodat nevšední odstíny nebo jej chcete sladit s náročnou koncepcí zahrady, tropické dřevo vám perfektně vyhoví.

Při vybírání dřeva pro rekonstrukci nebo úpravu domu si vždy vyhraďte dostatek času. Rozhodně je vhodné navštívit osobně přímo výrobce nebo nejbližšího dodavatele. Dřevo nabízí širokou paletu odstínů podle svého původu i návazného zpracování. Na denním světle zapůsobí jinak než jen jako předtištěná fotografie. Navíc vám výrobce může přiblížit podrobně jednotlivé výhody i vlastnosti dřevin. S profesionálním přístupem vám pomůže zvolit ideální variantu, která vzhledem i funkčními vlastnostmi plně vyhoví vašim nárokům i finančním možnostem.