Obložte si interiér dřevem

Přírodní dřevo využívá originalitu každého kousku. Přirozená barva a unikátní struktura vláken podporují příjemný pocit, který se ze dřeva přenáší do celého interiéru. Místnost působí útulně a opticky hřejivě. Nad to má dřevo dobré zvukové a tepelné izolační vlastnosti, dobře se zpracovává a slibuje dlouhou životnost a perfektní vzhled bez nutných častých úprav. Poslouží jako estetické obložení stěn a stropů rustikálních staveb, vynikne však i v moderně vybaveném interiéru.

Pohodová atmosféra

Dřevo využívá výhodnou vlastnost v akumulaci tepla. Ve spojení s dostatečnými izolačními vlastnostmi tak vytváří příjemné klima a pomáhá snížit náklady na vytápění. Příznivé účinky spojuje i s dobrým vlivem na psychiku, dřevo působí uklidňujícím dojmem.

Každá palubka je originálem, který však vytváří podmanivý jednotný celek. Obložení můžete volbou dřeviny přizpůsobit barevně. Světlé odstíny smrku prosvětlí interiér, tmavší borovice nebo modřín mu dodá útulný charakter. Mořením nebo oleji můžete vytáhnout a zvýraznit barvu dřeva a po dlouhých letech snadno oživíte původní vzhled.

Jednoduchá instalace i opravy

Pro montáž v bytech nebo domech se nejčastěji používají připravené palubky. Systém pera a drážky využívá princip stavebnice. Palubky stačí pečlivě proměřit na délku. Samotný postup pokládání obložení rychle přibývá. Díly na sebe dobře pasují, neposouvají se a k fixaci stačí minimum pojiva. Koncové jistící lišty stačí fixovat malými hřebíčky. V případě vážného poškození části obložení stačí předmětnou část jednoduše uvolnit a vyměnit. Drobné povrchové kazy stačí přebrousit a barevně sjednotit lakováním nebo úpravou speciálními oleji.

Nebojte se pracovat kreativně

Palubky umožní zajímavě měnit vzhled místnosti. Obložení montované svisle opticky zvýší stěny. Pokud uložíte palubky v podélném směru, vytvoříte efekt nižší a delší stěny. Prostor může zvětšit i několik menších dělených ploch. A opět naopak, místnost zmenšíte a zútulníte, pokud prostoru necháte větší oddělené plochy. Zajímavé nápady využívají i kombinaci různě širokých palubek, lemování do určité výšky nebo souhry dvou barevných odstínů dřeva. Oblíbené jsou odhalené přiznané dřevěné konstrukce, které s obloženou částí krásně korespondují. Možné je obložit pouze stěny, strop nebo místnost uzavřít po celé ploše do dřeva.

Regionální výrobce vám může doporučit vhodný typ dřeva, jeho odstín i povrchovou úpravu. Obložení je vhodnou variantou pro obytné místnosti, chodby nebo schodiště. Speciálně upravené dřevo nebo severské dřeviny jsou skvělým materiálem i pro montáž do koupelen nebo kuchyní. Dřevo dodá vašemu bytu nebo domu jedinečné kouzlo a vytvoří pevný a stálý základ pro další vybavení.