Dřevo ve stavebnictví

Dřevo platí za nejrozšířenější materiál ve stavebnictví vůbec. Je jednoznačnou volbou pro pevné stavební konstrukce, realizace krovů střech, podlahy, obložení, schodiště. Skvělé funkční vlastnosti, vysoká pevnost, odolnost a také snadná dostupnost jen těžko najdou konkurenci. Dřevo můžete vybírat podle účelu využití i vlastní náročnosti.

Pro vnitřní vybavení i venkovní stavby

Dřevo můžeme rozdělit podle původu – nejčastější volbou je borovice nebo smrk. Cenově dostupné dřevo nabízí příjemný kompromis v kvalitě, snadno se opracovává a plně vyhoví běžným potřebám pro realizaci příček, základů podlah i obložení v nenáročném prostředí. Modřínové dřevo je dražší. Ve vyšší ceně však platíte za odolnost. Toto dřevo si velmi dobře poradí s vlhkostí, obstojí i ve venkovním prostředí. Pro podlahy teras je skvělou volbou, která garantuje dlouhou životnost a tvarovou i barevnou stálost. Dřevo vždy vybírejte s ohledem na prostředí, ve kterém bude konstrukce nebo doplněk umístěn. Řada speciálních impregnačních prostředků vám pomůže ochránit povrchy a zlepšit požadované vlastnosti i u levnějšího řeziva.

Kvalitní dřevo je dobrou investicí

Dalším možným rozdělením je účel použití, a tedy i nároky na opracování. Pro lešení, pomocné stavby nebo skryté konstrukce stačí vybírat hrubě opracované dřevo. Pro podlahy, obložení nebo schodiště je na místě investovat. Kvalitně sušené dřevo vám zajistí dlouhou životnost, a hlavně rozměrovou stálost. Při vysychání v interiéru již dřevo tolik nepracuje, pevné spoje na sebe dobře navazují a není třeba postupem času plochu upravovat. Neméně důležitá je také povrchová úprava. I zde záleží na prostředí, ve kterém bude dřevo ustaveno. Potřebám interiéru plně postačí ochrana proti povrchovému mechanickému oděru. Dřevo pro venkovní konstrukce doporučujeme ošetřit impregnací proti vlhkosti i dřevokazným houbám a hmyzu. Speciální oleje a vosky dokáží zvýšit i odolnost vůči vodě.

Při výběru dřeva si nechte poradit. Kvalitní pila vám dokáže dodat dřevo v dostupné cenové hladině pro všechny účely. Při samostatné práci na úpravách domu nebo zahrady se vám bude s kvalitním materiálem lépe pracovat. Vyhnete se zbytečným kompromisům, navyšování ceny projektu i pozdějšímu zklamání a novým zdlouhavým úpravám.